Bezdroża Afryki i Mount Kenya 5199 m n.p.m. – wernisaż i spotkanie z udziałem Ewy Wachowicz
Data i godzina wydarzenia
14/03/2017, godz. 18:00
Lokalizacja
Biblioteka Główna - Hol
Kategoria
Wystawa

Bezdroża Afryki i Mount Kenya 5199 m n.p.m. – wernisaż i spotkanie z udziałem Ewy Wachowicz
14 marca 2017 (wtorek), godz. 18:00
Hol MBP/Galeria MBP ZAMOSTEK, ul. Minorytów 4
Wystawę można oglądać do 31 marca 2017 roku.
wstęp wolny
Wystawa opowiada o podróży, której celem były okolice Jeziora Turkana i pustyni Chalbi, położone przy granicy Kenii i Etiopii oraz wspinaczka na Mount Kenya – najwyższy szczyt Kenii i drugi co do wysokości w Afryce. Północna Kenia to wciąż jeden z najbardziej dzikich i najrzadziej odwiedzanych rejonów Afryki Wschodniej. Podróż odbywała się poza klasycznymi szlakami turystycznymi, na prawdziwych bezdrożach i pustyniach, gdzie do tej pory żyją w tradycyjny sposób małe grupy plemienne, toczące krwawe spory o dostęp do wody i pastwisk. Wyprawa obfitowała w przygody i wydarzenia, które nie zawsze były szczęśliwe i wesołe.
Swoje prace na wystawie zaprezentują Ewa Wachowicz, Klaudia Cierniak-Kożuch, Krzysztof Jaxa Kwiatkowski, Radosław Witkowski, Tomasz Dymkowski.
W wernisażu wezmą udział Ewa Wachowicz i Radosław Witkowski. Przedstawią relację z wyprawy, opowiedzą o pustyni Chalbi, o plemionach Północnej Kenii, trekkingu na Mt Kenya oraz projektach górskich, które narodziły się podczas wspinaczki na szczyt.
Ewa Wachowicz przyszła na świat w Klęczanach. W 1992 r. zdobyła tytuł Miss Polonia. W wyborach na najpiękniejszą kobietę świata wybrano ją III wicemiss. Rok później została Miss Świata Studentek. Była rzeczniczką prasową rządu Waldemara Pawlaka w latach 1993–1995. Pracowała jako spikerka w Telewizji Polsat. Założyła własną firmę Ewa Wachowicz – PROMISS i jako niezależna producentka telewizyjna zrobiła swój pierwszy program – „Poradnik imieninowy”. Prowadzi autorski program kulinarny „Ewa gotuje”, w którym zaprasza widzów do swojej prywatnej kuchni i przyrządza przed kamerą potrawy wyśmienitej kuchni polskiej z elementami kuchni zagranicznych, czyli fusion.
[źródło: www.ewawachowicz.pl]