Lato w słoiczku – o zdrowych przetworach

Wczytuję mapę...

Data i godzina wydarzenia
15/11/2019, godz. 18:00

Lokalizacja
Filia nr 4

Kategoria

Lato w słoiczku – o zdrowych przetworach

Lato w słoiczku – o zdrowych przetworach
Filia nr 4 MBP, ul. Książąt Opolskich 48-50
15 listopada 2019 r. (piątek), godz. 18:00
wstęp wolny

Jak zamknąć słońce w słoiczku? Jak zatrzymać zapachy lata i smaki jesieni, by towarzyszyły nam podczas listopadowych szarug i lutowych pluch? Na aurę i pory roku wpływu nie mamy, ale możemy sobie je umilać refleksami ciepłych miesięcy.

Zbierać, szypułkować, blanszować, smażyć, przecierać. Wyparzać, zakręcać, pasteryzować. Wraz z modą na slow life powróciła moda na slow food i własnoręcznie robione przetwory: z owoców samodzielnie wyhodowanych, zebranych lub chociażby kupionych od zaufanego hodowcy, według przepisów od ciotecznej prababci lub receptur zupełnie nowatorskich, łączących różne smaki i tradycje. Długie godziny spędzone w kuchni przy „mrugającej” konfiturze z wiśni i te rozkoszne zimowe poranki, gdy odkręcamy pachnący słoiczek – wspomnienie lata.

Zapraszamy na spotkanie z Ireną Jasińską, specjalistką od kuchennych czarów: łączy wiśnie z migdałami, figi z orzechami i potrafi zrobić konfiturę nawet z zielonych orzechów włoskich! Wszystko według odwiecznych zasad robienia przetworów: ma być pysznie i zdrowo – trzeba tylko wiedzieć jak zamknąć zdrowie i odporność w słoiczku.

W trakcie spotkania będziecie mogli spróbować niektórych pyszności wyczarowanych przez naszego gościa.

Link do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/570329693774945/